GreekEnglishGermanRussian

Καλοκαίρι στο Πήλιο

Πανέμορφη η Ζαγορά κάθε εποχή του χρόνου, ιδανική για καλοκαιρινές διακοπές, με καλό παραδοσιακό φαγητό, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Με τα πέτρινα σπίτια της να αναδύονται μέσα από την πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησιές, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια της, τις απολαυστικές διαδρομές, και τις διάφορες πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα στολίδι πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και την φιλοξενία της. Η ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού στον Αη Γιώργη, σ’ ενα νέο διαμορφωμένο χώρο, άξιο επίσκεψης. Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 18.000 βιβλία με σπάνιες εκδόσεις που έχουν αξία για το χρόνο τον τόπο και τον τρόπο έκδοσης. Το Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) ιδρύθηκε στα 1712 και στον χώρο του, τους καλοκαιρινούς μήνες, λειτουργεί μόνιμη έκθεση με αντίγραφα απο παλαιότυπα και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης, φιλοξενεί επίσης εκθέσεις.Το Χορευτό, παραθαλάσσιο θέρετρο, επίνειο της Ζαγοράς με καλή τουριστική υποδομή, ταβέρνες και μπαρ. Παραλία μεγάλης ομορφιάς 2.5 χλμ όπου το πράσινα σμίγει με το γαλάζιο, χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Απολαυστικός χώρος, απίστευτα δροσερός, γεμάτος πλατάνια. Δίπλα στη μεγάλη παραλία, η παραλία της «Παρίσαινας» (6χλμ απο Ζαγορά) για τους πιο «μοναχικούς». Η πυκνή βλάστηση αγκαλιάζει όλο το βουνό των Κενταύρων και σμίγει και την Ζαγορά με το Χορευτό, το μάτι ξεκουράζεται, η ψυχή γαληνεύει, γεμίζοντας χρώματα και μυρουδιές γης. Η πυκνή βλάστηση αγκαλιάζει όλο το βουνό των Κενταύρων και σμίγει και την Ζαγορά με το Χορευτό, το μάτι ξεκουράζεται, η ψυχή γαληνεύει, γεμίζοντας χρώματα και μυρουδιές γης.
Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο! Υπέροχες διαδρομές σε μονοπάτια, καλντερίμια, αγροτικούς δρόμους, συνδιάζοντας ήπια πεζοπορία, κατασκήνωση, μπάνιο. Το Πουρί ορεινό παραδοσιακό χωριό πνιγμένο σ’ ένα δάσος από καστανιές και μηλιές, το χωρίζει από την Ζαγορά μια καταπράσινη ρεματιά και είναι το τελευταίο χωριό του οδικού δικτύου στο ανατολικό Πήλιο. Το Πουρί σήμερα φημίζεται για τα κάστανα και τα μήλα του. Στην πλατεία του χωριού, γνωστή ως «Μπαλκόνι του Αιγαίου», ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του με θέα την παραλία του Χορευτού κι αν είναι τυχερός και η ατμόσφαιρα καθαρή το βλέμμα φτάνει μέχρι την Χαλκιδική. 3χλμ από το Πουρί η Ελίτσα, η Ανάληψη και 8χλμ ο Οβρυός, ιδανικές ερημικές αμμουδερές παραλίες για μπάνιο. Στο βορειοανατολικό Πήλιο βρίσκεται το πανέμορφο καταπράσινο χωριό της Μακρυράχης, γνωστό για την παραγωγή λουλουδιών, όπως γαρδένιες, καμέλιες, μανόλιες κ.λ.π. 3χλμ από τη Μακρυράχη οι Άγιοι Σαράντα, η παραλία με την χρυσή άμμο και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά όπου το πράσινο γίνεται ένα με το απέραντο γαλάζιο. Ντόπιοι μεζέδες και τσίπουρο στο ταβερνάκι της παραλίας, ηρεμία και γαλήνη για τον επισκέπτη το καλοκαίρι.
Σ’ αυτό τον Επίγειο Παράδεισο που κατευθείαν σε πάει στον Ουρανό, οι εκκλησίες, τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια ήταν και είναι πολλά. Οι εκκλησιές, καταφύγια ψυχής, κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς για να τους ανακαλύψεις. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσθηκε το 1803, κρύβει μέσα της υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης. Η Αγία Κυριακή
χτίσθηκε γύρω στα 1740.